Taiteilijat

Antu Ott - kalannahkataiteilija

 

antu_ott_ja_kalanahad

Artikkeli võrtsjärveläisestä kalannahkataiteilijasta Viljandin maakunnasta, Virosta:

Kerrostalon rappukäytävä Leien kylässä lähellä Võrtsjärv-järveä haisee kalalle. Siamilainen kissa Miisu tassuttelee edestakaisin osoittaen suurta mielenkiintoa. Hänen naapurinsa Antu Ott on ripustanut kolme isoa taulua seinälleen. Ne ovat hajun lähde: herra Ott tekee taiteensa kuivatusta kalannahasta.

Antu Ottin asunto on täynnä tauluja ja hänen talonsa maalla on myös täynnä niitä. Hän on työskennellyt kalataiteen kanssa enemmän kuin tusinan verran vuosia ja hän on pystyttänyt näyttelyitä ympäri Viroa.

Vaikka taiteilija Ott on kalamies itsekin, hän saa raa’an nahan kalan kasvattamoilta, kalanmyyjiltä ja tutuilta, jotka kalastavat. Ennen kuin taiteellinen työ voi alkaa, materiaali täytyy putsata, suolata, pestä ja kuivata.
”Nahat roikkuvat kuivumassa narulla, niin kuin pyykki”, hän kertoo. ”Mutta niitä ei saa ylikuivattaa tai muuten ne kiertyvät ja koko homma menee pilalle”.

Antu Ottin lempikalannahka on kylmäsavustettu kirjolohi.
”Eräs tuttu toi kerran minulle yhden Suomesta, jolla oli kaunis kultainen väri ja vaaleanpunertava säie kyljessä. Ja olen saanut lohta Norjasta, 180 nahkaa. Lohi on ainoa kala, joka kimaltelee, kun siitä tekee kuvan”, hän huomauttaa parhaasta materiaalista. ”Lahna on paras vaaleille taustoille, suolaamaton hauki ei harmaannu vaan säilyttää kontrastinsa. Niitä voi käyttää puun kantoina, pilvinä ja aaltoina.”

Kun nahat on ammattimaisesti liimattu yhteen, niillä on paljon vivahteita. Ainoastaan nahkoja ei ole käytetty vaan evät ja kidukset hyödynnetään myös.
”Eviä voidaan käyttää puiden ja puskien, linnun siipien ja kukkien tekemiseen, kiduksista saa kauniita ruusuja” taiteilija lisää. Häneltä kestää vähintään kolme päivää kuvan valmiiksi saamiseen. Kun taulu on lakattu prosessin päätteeksi, kalan vahva haju katoaa.

Kulinaristisesta näkökulmasta paras kala on kuha, hän sanoo. Juuri kuhan takaevää on käytetty kalakuninkaan Vladislav Korshetsin viiksien tekemiseen.

Lähde: Maaleht.