Puutarhan kasvit

Humala

Humala on hyödyllinen yrtti.

Humala kasvaa monilla erilaisilla alueilla. Se on kiipeävä kasvi, jonka versot kiipeää pitkin puunrunkoja kuuden metrin korkeuteen, joskus harvemmin jopa yli 10 metrin korkeuteen. Humalan ainutlaatuinen ominaisuus on varsi, joka kiertyy aina myötäpäivään. Puna-vihreissä emikukinnoissa on käpyjä, jotka muistuttavat heiveröisiä kuusen käpyjä. Hedelmät ovat pieniä noin 3 mm pähkinöitä. On huomattavaa, että hedekukinnoilla ei ole ihmisille erityistä käyttöä, jopa päinvastoin; kävyt ovat arvokkaampia kun emikukinnot eivät ole pölyttyneet. Hedekukintoja ei voi kasvattaa lähellä. Pölytys tapahtuu hyvinkehittyneen maanalaisen verkoston avulla. Vahvalla, pitkällä rihmastolla on monia haaroja, joista uusi kasvi voi kasvaa.

Humalan kävyt kerätään ennen kuin ne muuttuvat keltaisiksi ja kuiviksi. Kävyt kuivataan ja laitetaan olueen maun mukaan. Humala antaa oluelle sen tunnusomaisen värin, hajun ja pitkäaikaisen säilyvyyden. Humalaa on käytetty oluen panemiseen 700-luvulta lähtien ja humalan rauhoittava vaikutus havaittiin jo keskiaikana. Vaikka olut on vähemmän haitallista kuin vahva kahvi, humalaa suositellaan käytettäväksi teenä, koska sen vaikutus ei ole niin tuntuva oluessa (varsinkin isoina määrinä juotuna). Humalan nautittavaksi määräksi suositellaan kohtuullisia annoksia ja humalaa ei saa nauttia pitkittyneitä ajanjaksoja, koska kasvin liiallinen käyttö pienentää seksuaalista aktiivisuutta ja voi aiheuttaa pahoinvointia, huimausta ja hallusinaatioita. Humalalla on voimakas rauhoittava vaikutus. Ulkoinen käyttö helpottaa hermosärkyä, reumaattisia kipuja ja nivelkipuja. Kosmetiikkateollisuudessa humalaa käytetään antamaan kasvoille raikas ja hehkuva sävy.

Humala rauhoittaa sydäntä ja antaa hyvän unen. Humala sisältää unta houkuttelevia aineita kuten lupulonia, humulonia, linalolia, eteerisiä öljyjä, pihkaa, tanniineja ja estrogeenin kaltaisia kasvihormooneja. Humalaa on myös käytetty auttamaan lapsia lopettamaan vuoteenkastelu.
Humalaa voi myös käyttää seuraaviin sairauksiin: unettomuus, hermostuneisuus, vatsavaivoihin (hermoihin liittyvä), turvonnut vatsa, masennus, menopaussivaivat, kuukautiskivut, estrogeeninpuute, sen virtsaneritystä lisäävään vaikutukseen, tai vastalääkkeenä käyneisiin alkoholituotteisiin (suositellaan osana krapulan hoitokeinoja).

Farmaseuttisesti tärkeät osat sijaitsevat kävyissä. Teen valmistamiseen tarvitaan 1-2 teelusikallista murskattuja humalan käpyjä. Peitetään kiehuvalla vedellä ja annetaan seistä (kansi päällä) 10 minuuttia. Siivilöidään ja juodaan ruoan jälkeen. Unettomuuden hoitoon humalaa voi sekoittaa virmajuuren kanssa ja vatsavaivojen hoitoon fenkolin, kamomillan ja kuminan kanssa.

JANA VELDRE

Lähde: http://www.terviseleht.ee/