Maalit

Natural paint links

Annisaani, perinteisiä maaleja, Helsinki.
Annisaani

Kymin Palokärki, perinteisten pintakäsittelyjeaineiden ja maalaustarvikkeiden erikoiskauppa, Porvoo.
Kymin Palokärki

Sateenkaari Perinnetaito, kehittää perinteistä suomalaista puunsuojaus- ja maalausosaamista, Viiala.
Sateenkaari Perinnetaito

Louhen Väri, perinteisiä öljyvärejä restaurointiin ja muihin tarkoituksiin.
Louhen Väri

Uulatuote Oy, perinteisiä luonnonmaaleja.
Uulatuote

Maaleja luonnonmateriaaleista

1. Kaseiinimaali – kestävä maali, sen pääainesosa on yleensä juoksettunut maito. Sitä voidaan käyttää sisätiloissa, kuivissa huoneissa ja se levitetään suoraan kiveen, kipsiin, tapettiin tai puuhun. Kaseiinimaali muodostaa mattapinnan; se voidaan puhdistaa kostealla kankaalla ja voidaan helposti korjata. Litra maalia peittää 10-20m² pinta-alan, riippuen pinnan materiaalista.

2. Öljy- ja munatempera – koostuu munankeltuaisesta ja pellavaöljystä, vedestä ja pigmentistä. Käytetään sisätiloissa, puu- ja kipsipinnoille. Suhteellisen kestävä ja kuluu hitaasti.

3. Liimamaali, tunnetaan myös liitumaalina – koostuu sekoituksesta liitua ja liimavesiliuosta. Perinteisiä ainesosia ovat nahkaliima, luuliima, kasviliima, selluloosaliima tai kaseiiniliima ja ruisjauhotahna. Tämä maali voidaan sävyttää erilaisilla pigmenteillä. Liimamaalia voidaan käyttää kipsin, laastin, kiven, pahvin ja paperin peittämseen. Se ei ole sopiva puulle. Maalilla on pehmeä valoa heijastava ominaisuus ja se kiinnittyy ja peittää pinnat hyvin; sitä voidaan pyyhkiä, mutta ei pestä, siksi se on enemmän sopivaa kuivien huoneiden kattoihin.

4. Maamaali, tunnetaan myös Ruotsin maalina – yleensä punertava sävyltään (niin sanottu Ruotsin punainen), mutta voidaan valmistaa myös rusehtavan, vihertävän, kellertävän ja valkoisen sävyihin. Perinteisen punaisen maalin valmistus puisiin rakennuksiin alkoi Ruotsissa niin aikaisin kuin 1500-luvun lopulla. Maamaali on hyvin halpa verrattaessa muihin maalityyppeihin, se antaa puisen rakennuksen hengittää hyvin ja suojelee puuta homehtumiselta ja mädäntymiseltä. Se peittää pinnat hyvin (yleensä yksi kerros on tarpeeksi); litra maalia peittää 2-5m² pinta-alan. Maamaali on vakaata (se ei haalistu säässä) ja sillä on pitkä ikä – 10-15 vuoden jälkeen maalipinta voidaan uusia, mutta maalipinta täytyy uusia kokonaan vasta noin 40 vuoden päästä.

5. Kalkkimaali – koostuu löysästä kalkista, vedestä ja epäorgaanisesta pigmentistä. Sitä käytetään kalkkilaastin maalaamiseen. Sopii sekä sisätiloihin että ulkotiloihin ja myös kosteihin huoneisiin; se lisätään suoraan kipsiin.


Lähde: puhaselu.paabel.ee

Tietoa maaleista: www.coloria.net