Muut materiaalit

Päreakatto

Artikkeli päreistä ja pärekatoista. Artikkeli on julkaistu ProNatMat-pääjulkaisussa Promoting Natural Materials. Katso artikkeli tästä. Artikkelliin liittyvät kuvat täällä.


100427 016-800

Kierrätettyjä rakennusmateriaaleja

Curatio Turunmaan korjausrakentamisyhdistys ry ja varaosapankki Paraisilla.
Curatio Turunmaan korjausrakentamisyhdistys ry

Wanhan vallankumous, vanhojen rakennusmateriaalien puoti Turussa.
Wanhan vallankumous

Rakennusapteekki, perinteisten rakennusmateriaalien kauppa Bilnäsissä.
Rakennusapteekki

Porvoon Wanha Rautakauppa, vanhan rautakauppatavaran kauppa Porvoossa.
Porvoon Wanha Rautakauppa

Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo, restaurointikeskus ja -kauppa Porissa.
Rakennuskulttuuritalo Toivo

Metsäkylän navetta, vanhojen rakennusmateriaalien varasto ja kauppa Pekolassa.
Metsäkylän navetta

Puufoorumi, yhteistyöverkosto puualan yrittäjille Suomessa.
Puufoorumi

Luonnonyrtit

Ominaisuudet

Yrtillä tarkoitetaan luonnonvaraista tai viljeltyä kasvia, jota voidaan käyttää ravinnoksi, mausteeksi, juoman aineksena, rohdoksena tai kosmeettisissa valmisteissa. Suomen luonnosta löytyy iso määrä kasvilajeja, joita ihminen voi käyttää hyödykseen, mutta kaikkia niiden käyttömahdollisuuksia ei vielä tiedetä. Ainoastaan 28 lajia kerätään ja kasvatetaan kauppayrttinä, mutta taloudellista merkitystä on vain muutamalla. Kerättäviä kasveja ovat muun muassa ahomansikka, mänty, kanerva, mustikka ja voikukka. Yrttien aromipitoisuus on usein korkea, johtuen puhtaasta luonnosta ja pitkien kesäpäivien ja runsaan auringonvalon ansiosta.

Luonnosta kerättävissä yrteissä on vähän energiaa, paljon kuitua ja ne sisältävät myös paljon kivennäisaineita ja erilaisia vitamiineja. Erityisesti kaikille tuttu nokkonen on ravintoaineiden tehopakkaus. Se sisältää monipuolisesti eri ravintoaineita ja sitä voidaan pitää erittäin hyvänä C-vitamiinin, raudan ja kalsiumin lähteenä.

Käyttö

Yrttejä voidaan käyttää muun muassa ravintolisänä, teevalmisteena ja muina yrttijuomina, mausteina ja uutteina. Kasveja ja kasvinosia kerätään myös kasvivärjäykseen ja muun muassa nokkosia esimerkiksi kankaankudontaan. Oma alueensa ovat myös hajusteet. Tuoksupussit eivät sovi allergisten koteihin, mutta aikaisemmin erilaisia tuoksupusseja on käytetty esimerkiksi liinavaatekaapeissa antamaan vuodevaatteille miellyttävän tuoksun.

Kauneuden- ja terveydenhoidossa yrttejä käytetään ulkonaisesti hauteisiin ja voiteisiin. Harvemmin yrttejä käytetään askartelussa, mutta erilaisissa koristeissa niitä voidaan kuitenkin hyödyntää. Kuivattuja ja prässättyjä kasvinosia voidaan käyttää myös käsintehtyjen korttien valmistuksessa. Jotta yrttien ympärivuotinen käyttö olisi mahdollista, yrtit voi säilöä, pakastaa tai kuivata myöhempää käyttöä varten.

Saatavuus

Luonto tarjoaa keväällä ja alkukesällä poimittavaksi runsaan villivihannessadon. Tuoreita, ravintorikkaita salaatti-, mauste- ja yrttijuoma-aineksia löytyy lähiluonnosta. Luonnonyrtit ovat poimittavissa jo varhain keväällä, kauan ennen kuin viljellyt kasvit ovat vielä hyödynnettävissä. Keruuaika on kuitenkin lyhyt, sillä kasvien vihreät osat ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Nokkosta voi niittää koko kesän ajan, jolloin se kasvattaa jälleen uusia, tuoreita versoja kerättäväksi. Myös poimulehti kasvattaa uutta kasvustoa, kun sen kukinto poistetaan. Yrttien keruuta on muistettava välttää vilkasliikenteisten teiden läheisyydestä, teollisuusalueilta sekä vilkkailta taajama-alueilta.

Yrtit kerätään aina kuivana päivänä, sillä sade huuhtoo kasveista paljon tärkeitä aineita. Märkänä poimitut yrtit myös pilaantuvat helpommin. Ennen kuin tunnistettu kasvi kerätään koriin, täytyy muistaa tarkistaa, että se on terveen näköinen ja virheetön. Yrtit lajitellaan jo keruuvaiheessa omiin lokeroihin koriin. Luonnossa on hyvä kulkea kartan kanssa, jotta kasvien kasvupaikat voi merkitä ylös. Näin kasvien juuret löytyvät keväällä helpommin ja seuraavana vuotena muistaa missä kasvaa mitäkin

Linkit

Tietoa luonnonyrteistä:
http://www.arktisetaromit.fi/fi/arktiset+aromit/yrtit/luonnonyrtit/
http://www.jyu.fi/tdk/museo/Yrtit/page28.html
http://www.tts.fi/Eliaksenyrttitarha/kasviluettelo.htm

Lähteet:
Arktiset Aromit
Eliaksen yrttitarha
Keski-Suomen luontomuseo
Wikipedia
Luonnossa.net