Villa

Suomenlampaan villa - Ominaisuudet ja mahdollisuudet

Artikkeli suomenlampaan villasta sekä sen ominaisuuksista että mahdollisuuksista. Artikkeli on julkaistu ProNatMat pääjulkaisussa Promoting Natural Materials. Katso artikkeli tästä. Artikkeliin liittyvät kuvat tästä.

Puntila kuvaaja Kantanen-800

Villa

OMINAISUUDET:

Villaksi kutsutaan lampaasta saatavaa eläinkuitua, eli kemialliselta koostumukseltaan proteiini kuitua. Kuidun pinta on suomuinen, eli ilma pääsee kuitujen väliin helposti, mikä tekee villatuotteesta lämpimän. Villa imee hyvin itseensä kosteutta. Kostuessaan villakuidut turpoavat ja kihartuvat entisestään. Se voi imeä kosteutta jopa 30% massastaan tuntumatta märältä. Sitoessaan kosteutta, villa vapauttaa lämpöä, mistä johtuu osittain sen lämmittävä ominaisuus. Villa palaa heikosti, joten se on suhteellisen paloturvallinen materiaali. Villakuitu on lähes kokonaan valkuaisainetta.

Kuitupituuteen vaikuttavat lampaan rotu, kasvunopeus ja keritsemisväli. Villan kuitupituus vaihtelee välillä 25 – 400 mm. Lampaan vuodan eri kohdissa villan kasvu on erilaista, mutta samassakin kohdassa yksityiset kuidut kasvavat eri tavalla. Villa sisältää aina eripituisia kuituja. Kuitumateriaalin pituus valitaan käyttötarkoituksen mukaan.

 Villakuidut ovat halkaisijaltaan erilaisia, koska luonnonkuidusta on kyse. Saman kuidun eri kohdissa paksuus saattaa olla erilainen johtuen vaihteluista kasvuprosessissa. Ravinnon laadun vaihtelu, sairaudet, sisä-/ulkoruokinta saattavat vaikuttaa vaihteluihin kuidussa. Villakuitu on erittäin joustava. Villatuotteesta tulee joustava myös villan kiharuuden vuoksi. Villa on myös ekologinen kuitu. Se voidaan käyttää uudelleen ja se hajoaa luonnossa.

KÄYTTÖ:

Villa sopii ja sitä käytetään erilaisiin pukimiin (neulepuserot, päällystakit, miesten puvut, housut, jakkupuvut, sukat, lapaset ynnä muut), mattoihin, huonekalukankaisiin ja käsityölankoihin. Villaa käytetään myös huovuttamiseen. Nykyään villaa käytetään harvemmin yksinään. Villaan lisätään yleensä yhtä tai useampaa tekokuitua, jotta villakuidun huonoja ominaisuuksia (alhainen lujuus ja vanuminen) saadaan parannettua.

Villasta valmistetaan sekä karkeita karstalankoja että hienoja kampalankoja. Karstalankoihin käytetään karkeita villalaatuja ja niistä valmistetaan neuleita ja karkeita villakankaita esimerkiksi tweed-kankaat. Kampalankoihin käytetään merino- ja crosbredvilloja. Kampalankakankaat ovat ohuita, laskeutuvia ja pehmeitä. Hienoimpiin villaneuleisiin käytetään kampavillaa.

Katso myös: Viljandi Kulttuuriakatemian opiskelijoiden tutkimustöitä Viron perinteisistä tekstiili- ja nahkatyökaluista.

SAATAVUUS:

Villaa tuotetaan nykyään kaksi ja puoli kertaa niin paljon kuin 1900-luvun alussa. Silloin villa edusti noin 19 % maailman kuitutuotannosta. Nykyään villaa tuotetaan noin 1,3 miljoonaa tonnia, joka edustaa alle kolmen prosentin osuutta.

Villaa saa ostaa kaupoista, nettikaupoista, käsityöliikkeistä ja muista erikoisliikkeistä. Myös suoraan lampaankasvattajalta tai muiden villakuituja tuottavan eläinten kasvattajilta voi ostaa villaa.

 

Lähde:

Virtuaaliamk

LINKIT:

Tietoa villasta:
http://www.kaspaikka.fi/koti/riitta.lehtonen/villaprojekti/VILLA3.HTM

 

Maavillane - lampaankasvattajia Lounais-Virossa: 

http://www.maavillane.ee/

Sekä blogi että muu materiaali nettisivuilla - kuvat ja artikkelit - ovat vilkaisemisen arvoisia.

Kansalaisjärjestö Maavillane yhdistää kolme Etelä-Viron farmia, jotka kaikki ovat aktiivisia lammastalouden ja villan prosessoinnin alalla. Farmien lammaskarjalla on hyviä yksilöitä jalostukseen sekä lihatuotantoon että villantuotantoon, koska farmien tärkeimmät rodut ovat Dorper ja Arles merino -sukua. Farmit valmistavat villasta lankaa ja vilttiä omassa vilttitehtaassa, josta voi tehdä mukavia tuotteita kuten vaippahousuja ja satulahuopia.