Ruoko

Ruokolevyt

roomaja plaat2

Ruokolevyt ovat tiivistettyä ruokoa, joihin on kiedottu sinkkilankaa. Sen mitat ovat 2m x 0,6m, jonka paksuus on 5 ja 2,5 cm. Ruokolevyillä on kaksi käyttötarkoitusta – se voidaan asentaa pohjaksi laastin alle tai käyttää sisutukseen.

Ruokolevy on ympäristöystävällistä materiaalia ja sitä on käytetty rakentamisessa vuosikymmeniä. Nykyään sitä käytetään usein puutarhanhoitoon ja muotoiluun.

Ruokolevyä on käytetty seinien ja kattojen eristämiseen (varsinkin puutaloissa) ja äänieristykseen (ruo'olla on hyvä äänenvaimennusominaisuus). Levyt laastitaan kalkilla tai savella paloturvallisuuden vuoksi.  Ruokolevy on hyvä vaihtoehto kipsin alla käytettäväksi pohjaksi.

Ruokolevyjä on käytetty esimerkiksi hirsiralojen suojaamiseen, kalkkikivikartanoiden eristämiseen ja laastin pohjamattona estääkseen sitä halkeilemasta kosteuden vuoksi.

Ruokolevyt ja perinteinen laasti hengittävät. Rakentaminen ja talojen korjaaminen käyttämällä oikeita materiaaleja varmistaa sen asukkaille hyvän terveyden, erinomaisen kunnon rakennukselle itselleen ja se on myös ympäristölle ystävällinen. Ruokolevyt on helppo asentaa ja työstää.

roomaja_plaat1

Ruokolevy on melko monipuolinen. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi ikkunaluukkujen valmistamiseen, talon aitojen tai puutarhakatoksen valmistamiseen.

Sen ominaisuuksien vuoksi ruokolevyt ovat päässeet käyttöön ympäri maailmaa. Tämä kertoo ihmisten olevan tietoisia siitä, että luontoa täytyy suojella ja terveellistä ympäristöä täytyy ylläpitää.

Katso lisää: www.roomaja.ee

Ruoko

pnm1 091

OMINAISUUDET:

Järviruoko on rantakasvi joka on vallannut matalat merenlahdet sekä rannat Suomessa sekä muualla maailmassa. Ruoko kasvaa jopa 3 metriseksi ja hehtaarien laajuisiksi kasvustoiksi, joissa muille kasveilla ei ole tilaa.

 

Lähde: ruoko.fi

Ruo´on lämmönjohtavuutta mitattiin vertailevassa laboratoriokokeessa, Turun AMK:ssa, finnfoam λ=0,037 (0,030 W/mK, kun ilmatiiviit pinnat molemmin puolin). T=20ºC, RH35%. Tulokset olivat seuraavia:

• Finnfoam 0,037 (0,030)

• EPS 0,044 (0,036)

• Mineraalivilla 0,044 (0,036)

• Ruoko 0,067 (0,054)

=>Tiiviiden pintojen välissä kuten seinässä 220mm ruokoa vastaa 150mm min.villaa.

=> U-arvo US < 0,25 W/m2K

Kansankielellä: lämmönjohtavuus on hyvä, ja niin ollen ruoko soveltuu hyvin esimerkiksi rakennusmateriaaliksi.

Lähde: lumoverkosto.fi

KÄYTTÖ:

Jo esihistoriallisena aikana Suomenlahden alueella ruokoa käytettiin mm. suojien rakentamiseen, ravinnoksi, soittimina. Maanviljelyn ja karjanhoidon levitessä alueelle ruokoa käytettiin myös rehuna.

 

1600 luvulta alkaen ruokoa alettiin käyttää etenkin talousrakennusten katemateriaalina yksin sekä oljen kanssa. Rakentamisessa ruokoa on käytetty myös erilaisten rappausten kiinnitteenä.

Ruo´osta kudottuja mattoja on käytetty taimilavojen ja – penkkien suojana liialta auringonvalolta sekä kylmyydeltä. Ruo´on korsista on saatu kudontatyöhön puolapillejä, lankojen puolaamiseen ja kasvin kukkaröyhyjä on käytetty mm. patjojen pehmikkeenä. Kukintoja käytettiin myös villasarkojen värjäämisen vihreäksi. Ruo´on juurta on puolestaan käytetty ravintona sekä lääkitsemiseen.

Kokonaisuudessaan ruo´olla on ollut tärkeä asema materiaalina sekä kauppatavarana. Maatalouden muutosten sekä uusien keksintöjen myötä, ruo´on käyttö väheni huomattavasti.

Nykyään ruo´on hyötykäyttö Suomessa on vähäistä, vaikka ruokoa voitaisiin käyttää mm. bioenergiana, rakennusmateriaalina sekä käsityötuotannossa.

Lähde: ruoko.fi

Joissain määrin ruoko käytetään rakentamisessa eristeenä, sideaineena, kattojen ja seinien rappauksissa. Käsityössä, taidekäsityössä ja taiteessa ruokoa käytetään esimerkiksi mobileissa (himmelit ja modernit versiot), veistoksissa, ympäristötaiteessa sekä green arti:ssa.

Lähde: lumoverkosto.fi

 

SAATAVUUS:

Ruovikkostrategia hankkeen mukaan Etelä-Suomen rannikkoalueella kasvaa hieman alle 30 000 hehtaaria ruokoa ja keskimääräinen satotuotto 5 tonnia/hehtaari, joten saatavuus on erittäin hyvä. Käsin kerääminen ja lajittelu ovat hidasta hommaa ja koneellista keräystä Suomessa on vielä vähän.

 

Rakennusmateriaalina käytettävä ruoko vaatii talvikeruun joka tapahtuu parhaiten jään päältä. Lämpimät talvet ovat ongelmallisia, sillä maasto on uppoavaa. Talvikeruun hyvä puoli on, ettei rannan sedimentti häiriinny ja vesistö puhdistuu.

Matalilla rannikoillamme ruoko on monivuotista eli vanhoja huonoja, pitkiä ja lyhyitä korsia on sekaisin sekä muuta kasvillisuutta joukossa, ruoko saattaa kasvaa vinossa, joskus myrskyt ja/tai jäät vievät sadon lähiseudulta.

Lähteet: ruoko.fi ja lumoverkosto.fi

 

LINKIT:

Hankkeen partnerit

Ruokolevyjä Võrtsjärveltä, Virosta

reedimg_0527-1024

(Lähde: http://www.jarveroog.ee/en.html)

 

OÜ Järveroogin tuotteilla on pääasiassa kaksi käyttökohdetta: ruokolevyt voidaan asentaa laastin alle eristeeksi tai sisustuselementiksi.

Ruo'on varret eivät saa olla rikkinäsiä, että ruo'olla olisi alhainen lämmönjohtokyky. Runsaasti rikkoutuneet varret aiheuttavat huonompia eristystuloksia. Sisustukseen valmistetut ruokolevyt on tehty valikoiduista ruo'oista paksuuden ja värin mukaan.

OÜ Järveroogin levyt on tehty Võrtsjärv-järven rannalta leikatusta ruo'osta. Võrtsjärv on Viron isoin sisämään järvi.

Ruokolevyjä on käytetty ja käytetään seinien ja kattojen eristykseen sekä äänieristykseen. Ruokolevy on myös hyvä vaihtoehto hirsirakennuksien sisäeristykseen sekä asennettavaksi laastin alle estääkseen sitä lohkeilemasta kosteuden vuoksi.

Ruokolevyn lämmönjohtokyky: 0,055 W/mK (Construction Resources, UK)

 

reedsimg_0449-1024

Lisätiedot ja tilaus:

OÜ Järveroog
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+372 514 4868

reedvortsejaervimg_0400-1024