Turve

Turpeesta tekstiiliksi

Artikkeli turpeen huovuttamisesta. Artikkeli on julkaistu ProNatMat pääjulkaisussa Promoting Natural Materials. Katso artikkeli täältä. Artikkeliin liittyvät kuvat täällä.

P1240280-800

Turve

OMINAISUUDET:

Turve sisältää runsaasti ainesosia, joita voidaan hyödyntää monin tavoin. Merkittävimpiä aineita ovat hoitoturpeena hyödynnettävät humus- ja fulvohapot. Humusaineita käytetään myös luonnonmukaisessa viljelyssä kasvien kasvua ja terveyttä edistävinä tuotteina. Turpeesta on mahdollista valmistaa myös etanolia.

Lisäksi turve soveltuu eriste- ja imeytysmateriaaliksi ja sitä voidaan käyttää kaivovesien sulfaattien suodatuksessa. Muun muassa Geologian tutkimuslaitos on tutkinut turpeen ominaisuuksia.

Tupasvillakuitua syntyy turvetuotannon sivutuotteena. Tupasvillakuitu ei aiheuta allergiaa eikä sähköisty, lisäksi se on imukykyinen ja sen lämpöarvo on suurempi kuin villan.
Eniten turvetta käytetään poltto- ja kasvuturpeena. Lisäksi turve on noussut merkittäväksi tekijäksi hoitosektorilla ja tupasvillakuitujen raaka-aineena.

KÄYTTÖ:

Tekstiileissä käytettävä turvekuitu saadaan tupasvillasta (eriophorum vaginatum), joka on ollut suossa satoja, jopa tuhansia vuosia. Tupasvillan lehtitupen kuidut muuntuvat maatuessaan tekstiilikäyttöön sopiviksi. Kasvuturvetta seulottaessa syntyy tupasvillapitoista ylitettä, josta erotellaan kuitu erilaisten tekstiilien raaka-aineeksi. Tupasvillakuitua käytetään kankaiden ja lankojen raaka-aineena, eristeissä, suodattimissa sekä mm. öljyntorjunnassa.

Turpeen hoitavat ominaisuudet on tunnettu Keski-Euroopan kylpylöissä jo 1800-luvulta lähtien, mutta Suomessa turpeen käyttö hoidoissa ei ole nykyään kovin yleistä. Entisaikojen kansanparantajat tiesivät turpeen hoitavat ominaisuudet ja käyttivät turvetta ja suovettä parantavissa hauteissa ja kylvyissä.

Hoitoturve nostetaan puhtaasta, koskemattomasta suosta. Suon sijainti ja maaston muodot vaikuttavat turpeen koostumukseen ja ominaisuuksiin. Sen vuoksi mistä tahansa suosta nostetulla turpeella ei välttämättä ole hyviä hoidollisia ominaisuuksia. Esimerkiksi ojitetuilta soilta ei saada hyvää hoitoturvetta, koska ojitus aiheuttaa hoitavien yhdisteiden liukenemista veteen ja näin ollen hoitovaikutuksen pienenemistä. Jos suo sijaitsee maatalouden tai tehometsätalouden vaikutusalueella, siihen saattaa kertyä ihoa ärsyttäviä tai allergisoivia aineita. Sen vuoksi on tärkeää, että suo ja siitä saatava turve tutkitaan huolellisesti. Myös nostossa käytettävät laitteet on huolellisesti puhdistettava, ettei turveraaka-aineeseen pääse haitallisia aineita ja bakteereja.

Hoitoturpeelle tehdään tarkat mikrobiologiset tutkimukset mahdollisten haitallisten bakteerien laadun ja määrän selvittämiseksi. Tuotteet testataan myös iho- ja allergiatestein sekä niiden raskasmetallipitoisuudet selvitetään. Hoitoturvetta voi käyttää kokovartalonaamiona, jalka- ja käsihoitona, kasvonaamiona, hius- ja hiuspohjan hoitona sekä paikallishoitona.

SAATAVUUS:

Tupasvilla kukkii rahkasoilla, rämeillä ja nevoilla jo varhain huhtikuussa. Kukinto on vaatimaton, harmaa tähkä ja kasvin pituus tässä vaiheessa on 10 – 15 cm. Touko-, kesäkuussa kasvi on hedelmävaiheessa ja kasvin tunnistaa valkeasta hedelmähahtuvasta. Pituutta kasvilla on tässä vaiheessa puolisen metriä. Varsinainen kuitu, jota tekstiiliteollisuus käyttää on kasvin lehtituppiosa.

Lähteet:


Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry
http://www.luontoyrittaja.net/index.html

Kukinto avoin yhtiö
http://www.kukin.to/tietosivut/turvetieto.html

Tietoa tupasvillasta
http://www.tkukoulu.fi/~kirkos/tupasvilla.htm

Muut linkit:
Hoitoturvetuotanto ja turvehoidot
http://www.hoitoturve.fi/ph39f.htm


Projektipartnerit:

Turvetta Etelä-Virosta

AS Kaakkois-Viron Turve

AS Kaakkois-Viron Turve perustettiin 1992 paikkaan, jossa aikaisemmin toimi Võru EPT turve laitos. Virallinen toimiala on turpeen tuotanto.

Toimisto ja myyntipiste sijaitsevat Parksepa, Võrun maakunnassa. Kolme pakkauslaitosta sijaitsevat Parksepassa, Roosassa and Põdrassa.

Parksepan laitteisto uusittiin kokonaan 2009 ja sen johdosta tuotevalikoima päivitettiin ja laajennettiin.

Turve kerätään neljältä eri suolta: Kurgsoo I, Kurgsoo II, Põdra, ja Roosa. The harvested peat is white raised -bog peat with degree of humification 1-3 and pH value 2,5 - 4,5.

Turve tuotteet on saatavissa 165L, 250L, 275L, 300L and 6000L (tunnetaan myös Big Bale -nimellä) pakkauksissa. Asiakkaita löytyy Virosta, Latviasta, Liettuasta, Italiasta, Saksasta, Kreikasta ja Suomesta.

Tilausosoite:

 Parksepa
Võrumaa
65509
ESTONIA

E-mail: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Puhelin: +372 78 504 75
Matkapuhelin: + 372 52 909 18

Huom: Jos olet kiinnostunut tuotteista jotka eivät ole saatavilla juuri sillä hetkellä, voit aina ottaa yhteyttä. Ilmoitamme tilausmahdollisuuksista kahden paivän sisään.